Het eten van voedsel waar alcohol in …

Verdampt de alcohol niet tijdens het koken? mag je het dan gewoon eten?

Is het toegestaan om voedsel te eten waar alcohol in verwerkt is? Het is welbekend dat de alcohol verdampt tijdens het bereiden van dit voedsel.

Alle lof is aan Allah.

Het is niet toegestaan om voedsel te eten waar alcohol in verwerkt is, omdat niet alle alcohol verdampt wanneer het gekookt of verhit wordt. Gerefereerd wordt hier naar het citaat van het bekende Mayo Clinic:

“Veel mensen geloven dat alcohol verdampt tijdens het koken, omdat het gevoelig is voor de warmte. Het is echter niet zo dat alle alcohol verdampt; het hangt af van de manier waarop en hoelang er gekookt wordt.
Wanneer je bijvoorbeeld bier of wijn aan een kokende vloeistof toevoegt en het dan weer gelijk van het vuur afhaalt, zal 85% van de alcohol aanwezig blijven.

Wanneer je de alcohol verbrandt, zoals in ‘flambé’-gerechten, zal 75% van de alcohol aanwezig blijven. Zelfs als je het gerecht anderhalf uur op het vuur laat staan, zal het nog steeds 20% van de alcohol bevatten.

Pas als een gerecht twee of meer uur op het vuur heeft gestaan (zoals bijv. met een vleesrollade met wijnsaus) zal er slechts 5-10% van het originele alcoholpercentage overblijven."

Vertaald via islamqa