Khutba 44 - De Sleutel van het Succes

Khutba 44 - De Sleutel van het Succes

Beste broeders en zusters,

 

Ik zal deze khoetba openen met een ayah die ons de reden van ons bestaan leert:

 

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“En ik heb de djinn en de mensen slechts geschapen om Mij te aanbidden.” (az-Zaari’jaat: 56)

Deze ayah wordt in de khoetba’s vaker gebruikt. Dit wordt gedaan om jullie bewust te maken van het scheppingsdoel. Want als een persoon zijn scheppingsdoel vergeet, en een mens is eenmaal vergeetachtig, dan zal hij of zij zich verkeerde doelen eigenen. Om deze reden zal ik deze ayah dan in de toekomst blijven herhalen.

Er staan drie groepen mensen tegenover deze ayah:

1. Mensen die het scheppingsdoel verwerpen; deze mensen leven in een dwaling. Wij blijven deze mensen met wijsheid uitnodigen om hun scheppingsdoel na te leven. Wij vragen Allah deze mensen te leiden.

2. Mensen die het scheppingsdoel naleven; deze mensen zijn op het juiste pad. Wij vragen Allah deze mensen standvastig te maken in het naleven van het scheppingsdoel.

3. Mensen die het scheppingsdoel willen naleven, maar er niet in slagen; Dit zijn de mensen die Allah willen aanbidden, maar het niet kunnen. Mensen die de zondes willen verlaten, maar het niet kunnen. Ik weet dat veel jongeren behoren tot deze groep mensen. Vandaar dat ik tijdens deze khoetba zal praten over de mensen die het volgende zeggen:

“Ik wil een goede moslim worden, ik wil een vrome persoon worden. Ik wil 5 keer per dag bidden. Ik wil eerlijk zijn, ik wil niet roddelen, ik wil niet liegen, ik wil naar het Paradijs gaan, ik wil goede daden verrichten… maar het lukt mij niet. De Koran ligt voor mij, maar ik heb geen zin om het te lezen, het is tijd voor het gebed, maar ik heb geen zin om te bidden… Ik kijk naar onzin films, ik zit achter het internet onzin sites te bekijken. Ik weet dat ik fout ben, maar het lukt mij niet om afstand te nemen van. Ik weet niet wat ik moet doen?”

 

Als jij ook behoort tot deze groep mensen, luister dan heel aandachtig naar wat ik ga vertellen. Het kan zijn dat jij tussen mijn woorden de formule vindt die jou zal helpen om een goede dienaar te worden.

 

Weet dat alle gunsten afkomstig zijn van Allah…

 

وَمَا بِكُمْ مِنْ نِعْمَةٍ فَمِنَ اللَّهِ

 

“Welke gunsten je ook ontvangt, zij komen van Allah.” (an Nahl: 53)

 

مَا أَصَابَكَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ وَمَا أَصَابَكَ مِنْ سَيِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِكَ

 

“Welk goede ook tot jou komt, dat komt van Allah en welk kwaad jou overkomt, komt door jou zelf.” (an Nisaa: 79)

 

Beste mensen,

 

Wij zijn omringd door de gunsten van Allah; denk alleen maar aan de verschillende soorten eten en drinken en lekkernijen die wij dagelijks nuttigen. Denk aan je gezondheid; denk aan je onderdak, denk aan al de gunsten die jij hebt gekregen van Allah. Zo veel gunsten dat jij ze niet kunt optellen.

 

وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها

 

“…en als je de gunsten van Allah telt, zul jij ze nooit kunnen optellen.” (Ibrahiem: 34)

 

De beste gunst die een mens kan krijgen, is de gunst van Islam, de gunst van aanbidding, de gunst van goede daden. De meest kwade wat een mens kan overkomen, is het ongeloof, het verrichten van slechte daden.

 

Weet dat wanneer jij een goede daad verricht, dit alleen gebeurt met het succes van Allah. Als Allah jou geen succes geeft in het verrichten van een goede daad, dan zal het jou niet lukken om een goede daad te verrichten.

 

 

 

Success van Allah (at Tawfieq):

 

 1. Allah vult het hart met een sterke wil om een goede daad te verrichten.
 2. Allah schept mogelijkheden en middelen zodat men een goede daad kan verrichten.
 3. Allah steunt en help tijdens het verrichten van een goede daad.

 

Voorbeeld voor het succes van Allah:

 

 • Allah vult jouw hart met een sterke wil om sadaqa te geven. Allah zorgt er voor dat jij geld verdient. Hij laat jou in aanmerking komen met een arme persoon en jij overhandigt aan hem de sadaqa.

   

 • Allah vult jouw hart met een sterke wil om Kor’aan te lezen. Allah zorgt ervoor dat jij een goede Kor’aan leraar tegenkomt die jou de Kor’aan wilt leren. Ook stelt Allah jou in de mogelijkheid om een goede Kor’aan te kopen of te krijgen. En jij begint de Kor’aan te lezen.

   

  Als je goed hebt opgelet, begint het succes van Allah met een sterke wil in het hart om een goede daad te verrichten. Wanneer er geen sprake is van een sterke wil, dan ga jij niets doen. Sterke wil laat een mens in beweging komen. En om een goede daad te kunnen verrichten heb je behoefte aan een sterke wil. En de sterke wil is in de handen van Allah en niet in onze eigen handen. Dus het verkrijgen van een sterke wil is een grote gunst.

   

  Wat gebeurt er als Allah iemand geen succes geeft?

   

  Straks zal ik met de wil van Allah deze vragen beantwoorden.

   

  “Bismillah. Alhamdoelillah. Wa’ssalatoe wa’ssalamoe a’la men la nabiyya ba’deh.”

   

  Geen succes van Allah betekent dat jij overgelaten bent aan jou ‘eigen ik’. En het ‘eigen ik’ spoort de mens aan om het kwade te verrichten.

   

  إن النفس لأمارة بالسوء

   

  “…want het eigen ik spoort tot het kwade aan.” (Yousuf: 53)

   

  En zo plegen wij zondes. Al weten wij dat wij fout zijn, wij slagen er niet in om afstand te nemen van de zondes. Dit gebeurt wanneer wij worden overgelaten aan onze ‘eigen ik’.

   

  Kortom; jij bevindt je tussen twee zaken:

 1. Of jij bent overgelaten aan jouw eigen ik; dat betekent dat jij je niet zal kunnen onthouden van de zondes en dat jij alleen maar zondes zult plegen.
 2. Of Allah steunt jou met Zijn succes; waardoor jij goede daden zult verrichten.

 

Begrijp jij nu dat jij elke moment, elke seconde Allah nodig hebt? En dat jij zonder het succes van Allah verloren bent. Begrijp jij nu dat wanneer Allah jou geen succes geeft, jij overgelaten bent aan jou eigen ik en daarom zondes pleegt? Begrijp jij nu dat de grootste gunst het succes van Allah is? En dat het meest kwade wat jou kan overkomen, is dat Allah jou overlaat aan jouw ‘eigen ik’?

 

Omdat de Boodschapper van Allah deze waarheid goed wist, riep hij Allah als volgt aan:

يا حي يا قيوم برحمتك استغيث اصلح لي شأني كله و لا تكلني الى نفسي طرفة عين

 

 “Oh Levendige, oh Zelfstandige! Ik zoek steun middels Uw Barmhartigheid, maakt al mijn daden correct en laat mij niet over aan mijn ‘eigen ik’, al is het maar gedurende een oogwenk.” (an Nasai fi’l Kubra, al Hakim fi’l Mustedrek)

 

Een belangrijke vraag: Hoe verkrijgen wij het succes van Allah? Zijn er voorwaarden voor het verkrijgen van het succes? Of geeft Allah succes aan degene die Hij wil?

 

Allah de Verhevene geeft succes middels Zijn Gunst aan degene die het meest waard is. En Hij laat een mens over aan zijn eigen ik, omdat hij of zij het verdient.

 

Ik zal tijdens deze khoetba 2 redenen opnoemen voor het verkrijgen van het succes van Allah:

 

 1. Een schoon hart
 2. Een schone tong
 3. Allah dankbaar zijn voor Zijn gunsten

 

 

Schoon hart

Het succes van Allah daalt naarmate jouw hart schoon en zuiver is. Hoe schoner en zuiverder jouw hart is; des ter meer succes Allah geeft. En hoe meer jouw hart vervuild is met ziekten zoals afgunst, jaloezie, haat, hypocrisie, riyaa etc. des ter meer Allah jou over laat aan jouw ‘eigen ik’.

 

Allah bekijkt ieder moment de harten. Allah kijkt nu ook naar jouw hart. Wat ziet Allah in jouw hart?

Als Allah in jouw hart zuiverheid en goedheid ziet, zal Hij jou succesvol maken in Zijn aanbidding. Hij zult een sterke wil in jouw hart schenken zodat jij niet stil kan zitten zonder een goede daad verricht te hebben. Jij zult zoeken naar wegen om Allah’s welbehagen te verkrijgen. Ook zal Allah jou succesvol maken in het afstand nemen van de slechte daden.

Maar als Allah ziet dat jouw hart vervuild is met verkeerde ideeën, gedachten en intenties, dan zal Hij jou over laten aan jouw ‘eigen ik’. En jij zult alleen maar zondes plegen. Jij zult je niet kunnen onthouden van zondes. Allah zal jou geen succes geven in het opdoen van kennis en in het verrichten van goede daden.

Ook zal Allah jou geen succes geven in jouw begrip. Jij zult de waarheid als valsheid zien en de valsheid als waarheid. Allah zegt:

 

ولو علم الله فيهم خيراً لأسمعهم ولو أسمعهم لتولوا وهم معرضون

 

“Als Allah enig goed in hen had geweten, zou Hij hen zeker (de waarheid) laten horen.” (al Anfal: 23)

 

Een schone tong

Het succes van Allah daalt naarmate jouw tong schoon is.

 

وقال صلى الله عليه وسلم: (( إذا أصبح ابن آدم فإن الأعضاء كلها تكفر اللسان فتقول: اتق الله فينا ، فإنما نحن بك ، فإن استقمت استقمنا، وإن اعوججت اعوججنا))[1].

قال ابن القيم: قولها: ((إنما نحن بك)) أي نجاتنا بك ، وهلاكنا بك ، ولهذا قالت ((فإن استقمت استقمنا ، وإن اعوججت اعوججنا))[2].

قال الغزالي مبينا معنى الحديث: إن نطق اللسان يؤثر في أعضاء الإنسان بالتوفيق والخذلان ، فاللسان أشد الأعضاء جماحاً وطغياناً ، وأكثرها فساداً وعدواناً[3].

 

 

Allah dankbaar zijn voor Zijn gunsten

Allah de Verhevene heeft ons begunstigd met ontelbare gunsten. Hij zegt:

 

وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها

 

“…en als je de gunsten van Allah telt, zul jij ze nooit kunnen optellen.”  (Ibrahiem: 34)

 

Wanneer wij Allah bedanken voor Zijn gunsten, dan zal Hij Zijn gunsten doen vermeerderen.

وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ

 

“En toen jullie Heer verklaarde: "Als je dankbaar bent, zal ik jou meer geven.” (Ibrahim: 7)

 

El Hasan el Basri interpreteert deze ayah als volgt: “Als je Mij dankbaar bent voor Mijn gunsten die ik jou gegeven heb, dan zal ik jouw gehoorzaamheid tegenover Mij doen vermeerderen.”

 

Hoe kunnen wij oprecht Allah bedanken?

 

وَحُكِيَ عَنْ دَاوُد عَلَيْهِ السَّلَام أَنَّهُ قَالَ : أَيْ رَبّ كَيْف أَشْكُرك , وَشُكْرِي لَك نِعْمَة مُجَدَّدَة مِنْك عَلَيَّ . قَالَ : يَا دَاوُد الْآن شَكَرْتَنِي . قُلْت : فَحَقِيقَة الشُّكْر عَلَى هَذَا الِاعْتِرَاف بِالنِّعْمَةِ لِلْمُنْعِمِ . وَأَلَّا يَصْرِفهَا فِي غَيْر طَاعَته

 

Er wordt overgeleverd dat Dawoed as. het volgende zei: “Oh mijn Heer! Hoe kan ik U bedanken, terwijl mijn dank een nieuwe gunst is van U. Allah zei hierop: Oh Dawoed! Nu heb jij Mij bedankt.”

 

Imam Khoertoebie zei: “De waarheid van dankbaarheid is, het toegeven van de gunst aan de Gever van die gunst.”

 

Kortom; Verschoon jouw hart en wees Allah dankbaar voor Zijn gunsten zodat Hij jou succes geeft in Zijn aanbidding.

 

 

“Wa’l-hamdoelillahie Rabbi’l A’lemien.”[1]رواه أحمد (ح2407) ، والترمذي (2407).

[2]الفوائد (ص106).

[3]فيض القدير (1/287).