Khutba 31 - Ashaboe’l Oechdoed -5-

Khutba 31 - Ashaboe’l Oechdoed -5-

Beste broeders en zusters,

 

Zoals jullie weten behandelen wij sinds een aantal weken het bekende verhaal ‘Ashaboe’l Oechdoed’. Vorige week hadden wij de volgende uitspraak van de profeet uitgelegd:

 

“De kerel deed de blinde weer zien en maakte de zieke mensen gezond.”

 

Deze week zullen wij verder gaan met de uitleg van het verhaal… Wij waren gebleven bij de volgende uitspraak van de Boodschapper van Allah:

 

 • “Een goede vriend van de koning die blind was, kreeg te horen over deze kerel. En hij nam heel veel waardevolle spullen en ging naar de kerel toe en zei: “Als je mij geneest, zijn al deze spullen van jou.”

   

  De jongeman begon hem te vertellen over Allah: “Ik geef geen genezing, de genezingen zijn van Allah. Als je in hem gelooft, zal ik hem vragen om jou te genezen. En dan zal hij jou genezing geven!” De vriend van de koning was onmiddellijk gaan geloven, en Allah gaf hem genezing.

   

  De vriend van de Koning dacht dat de jongeman de genezing gaf maar de jongeman zei dat de genezing van Allah kwam en niet van zichzelf. Hij zei dat hij voor hem enkel smeekbeden kon verrichten. De jongeman reageerde niet emotioneel en dacht niet: “hij is onwetend, hij sprak verkeerd, op dit moment is het niet nodig zijn fout te verbeteren.” De jongeman corrigeerde direct de vriend van de Koning. Dit gedrag is tevens de soennah van onze geliefde profeet.

   

   

عن ابن عباس رضي الله عنهما : أن رجلاً قال للنبي صلى الله عليه وسلم ما شاء الله وشِئْت . فقال: أجَعَلْتَنِي لله نِداً ؟ ما شاء الله وحْدَه

 

أحمد في المسند (1/214) والبخاري في الأدب المفرد (783) والنسائي في عمل اليوم والليلة (995) .

وابن ماجه (2117) في الكفارات . باب النهي أن يقال ما شاء الله وشئت والحديث حسنه الألباني وغيره .

 

Een man zei tegen de Profeet Mohammed (vzmh): “Als Allah en jij het willen.” Waarop de profeet al gauw de volgende woorden uitsprak: “Stel jij mij gelijk aan Allah? Zeg enkel als Allah het wil.”

 

Deze soort verkeerde uitspraken zijn vooral bekend onder het volk. Sommige van deze uitspraken zijn:

 

 • Muziek is de voeding van de geest. (Dhikr is de enige voeding)

 • Moge het brood en de Qoran mij bestraffen (Allah bestraft en niet een brood)

 • Moge ik het lijk van mijn kind zien (zweren op iemand anders dan Allah is niet toegestaan)

 

De meeste van deze uitspraken zijn uitspraken van ongeloof. Vele mensen doen zulke gevaarlijke uitspraken zonder er bij na te denken en zorgen er voor dat ze terecht komen in de hel. De Boodschapper van Allah zei:

 

“Een dienaar spreekt zonder na te denken een woord uit die Allah boos maakt, waardoor hij in de hel terecht komt.” (Boekharie)

 

Hierdoor moet een moslim dit soort uitspraken onmiddellijk corrigeren als hij het hoort. Als we toch dit soort uitspraken horen, maar ze niet corrigeren, wat zijn de gevolgen dan? Dat is ongehoorzaamheid aan de Profeet van Allah...

 

عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ:  مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ

 

رَوَاهُ مُسْلِمٌ

“Wie van jullie een fout ziet, laat hem dit verbeteren met zijn hand. Als hij daartoe niet in staat is, laat hem dit verbeteren met zijn tong. Als hij ook daartoe niet in staat is, laat hem dan dit haten met zijn hart. En dit is de laagste gradatie van het geloof.”

 

Wat zal er vervolgens gebeuren? We zullen de bestraffing van Allah krijgen, waarop we Allah zullen smeken om hulp en Hij ons niet zal baten...

 

 و الذى نفسى بيده لتامرن بالمعروف و لتنهون عن المنكر , او ليوشكن الله ان يبعث عليكم عقابا منه , ثم تدعونه فلا يستجاب لكم

 

Hoezayfa (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd dat hij de profeet hoorde zeggen: “Ik zweer op degene in wiens hand mijn ziel is, of jullie zullen het goede adviseren en het slechte afraden; of de bestraffing die Allah zal sturen is nabij. Waarna jullie Allah zullen smeken om hulp en Hij jullie niet zal baten.” (Tirmidhie)

 

Gemarteld worden is een grote beproeving. Uitgezonderd degene wie Allah uithoudingsvermogen heeft gegeven, zal de rest martelingen niet kunnen uithouden. In dit verhaal zien we dat de jongeman de martelingen niet kon verdragen en de plaats vertelde van de priester.

 

 • De vriend van de koning kwam naar de koning en zoals altijd zat hij weer naast hem. Toen vroeg de koning: “Wie heeft jouw ogen beter gemaakt?” De man zei: “de Heer!” De koning zei: “Heb jij een andere Heer dan mij?” De man antwoordde: “De Heer van mij en van jou is Allah! De koning liet de man onmiddellijk de gevangenis ingooien en begon hem te martelen. Tot hij het niet meer aankon en de plaats vertelde van de kerel die hem hielp en leerde dat er enkel 1 schepper is. De kerel werd ook opgepakt. En de koning vroeg aan hem: “Mijn kind! (Met deze zachte manier van spreken probeert de koning het vertrouwen van de jonge kerel te winnen. De mensen van het misleide pad gebruiken altijd dit soort zachte en sluwe manieren om de mensen van het rechte pad te misleiden.)

   

 • “Mijn kind, jouw tovenarij doet de blinden weer zien en dodelijke ziektes verdwijnen. Zo te zien ben je op een hoge gradatie gekomen.”

   

  De koning verwijt de verdwijning van de ziektes en het open gaan van de ogen aan de tovenarij. Waarom? Want hij wil de waarheid verbergen. Hij wil de jongeman in de war brengen. Hij wilde tegen het jongentje eigenlijk zeggen dat deze wonderlijke gebeurtenissen te wijten zijn aan tovenarij en niet aan Allah.

   

  De afgedwaalde mensen proberen altijd de waarheid met valse uitspraken te bedekken. Dit is ook wat men zei over de Koran:

   

  فَقَالَ إِنْ هَذَا إِلَّا سِحْرٌ يُؤْثَرإِنْ هَذَا إِلَّا قَوْلُ الْبَشَرِ

  “Hij zei: “Dit is niets dan een nagebootste (overgenomen) tovenarij. Dit is slechts het woord van een mens.” (al-Moeddassir: 24-25)

   

  Dit gedrag wordt vandaag de dag ook vertoond door bepaalde zielige figuren. Wanneer deze figuren een zuster met een hoofddoek zien lopen of een broeder met een baard dan zeggen zij: “Kijk naar die fundamentalisten, extremisten of terroristen.”
  Dit zeggen zij zodat anderen afkeer van hen krijgen en zodoende niet luisteren naar wat ze te vertellen hebben over hun geloof. Wat ze ook zullen zeggen, wat ze ook zullen doen, Allah de Verhevene zal dit geloof vervolmaken…

   

  يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

   

  “Zij wensen het licht van Allah met hun monden te doven, maar Allah zal Zijn licht vervolmaken, hoewel de ongelovigen er afkerig van zijn.” (as-Saff: 8)

   

  Net zoals het onmogelijk is de warme stralen van de zon te doven met de monden, zo ook is het onmogelijk het ware geloof van Allah met valse uitspraken te doven. Dit geloof zal voortbestaan en zal groeien.

   

 • En de kerel zei: “Ik geef geen genezing, Allah is degene die geneest. De koning liet de jongeman onmiddellijk de gevangenis ingooien en begon hem zo erg te martelen dat hij het ook niet aankon en de plaats van de priester vertelde.

   

  De jongen, de priester en de vriend van de Koning waren opgepakt… Hoe zal de koning deze drie personen behandelen? Volgende week zal ik met de wil van Allah vertellen hoe het zal aflopen met deze drie helden.

   

  “Wa’l-hamdoelillahie Rabbi’l A’lemien.”