Khutba 18 - De dood

Khutba 18 - De dood

Beste broeders en zusters,

 

Het wereldse leven met al haar lusten en plezier zorgt ervoor dat wij een achteloos leven leiden waardoor wij Allah vergeten en niet werken voor het hiernamaals. Hoeveel mensen zijn Allah niet vergeten, omdat ze alleen maar denken aan een mooie auto of een luxe huis… Hoeveel mensen hebben de gebeden niet verlaten, omdat de film of de voetbalwedstrijd zo spannend was… Hoeveel mensen hebben geen verboden relatie voor het huwelijk, omdat ze de pijnlijke straf ervoor in het hiernamaals zijn vergeten…

 

Hoe lang nog zullen wij een achteloos leven leiden? Hoe lang willen wij nog een leven leiden zonder Allah? Zonder hem te aanbidden? Wordt het niet tijd dat wij wakker worden? Wordt het niet tijd om ons te richten tot Allah en te investeren in het hiernamaals?

 

Om wakker te worden van de achteloosheid die ik heb omschreven, is het voor ons noodzakelijk te praten over een onderwerp dat de lusten doet verdwijnen. Ik zal het dan ook tijdens deze khoetba hebben over de Dood…

 

Praten over de dood

 

Veel mensen hebben er een hekel aan als iemand over de dood spreekt. Want de dood is een onderwerp, dat de deur sluit voor de wereldlijke lusten. Mensen die het wereldse leven als eeuwig beschouwen, zullen liever over de lusten van de wereld praten dan over de dood, welke de lusten doet vergaan.

 

Al-Hasan al-Basri werd gevraagd: “Oh Aboe Sa’ied! Wat moeten we doen? We zitten naast mensen die onze harten beangstigen (van Allah en van het hiernamaals en van de dood en wat daarna komt), zelfs zo erg dat onze harten uit angst bijna willen wegvluchten.” Hij antwoordde hen door te zeggen: “Bij Allah, het is beter voor jullie om om te gaan met degenen die jullie angstig maken opdat jullie veiligheid kunnen verkrijgen (in het hiernamaals van Allah’s straf en de beproevingen van het graf en van de Dag der Opstanding, door het verrichten van rechtschapen en goede daden), dan je te verbinden met mensen die je een gevoel geven van veiligheid (in dit leven van Allah’s straf en Zijn juiste plan tegen de ongelovigen en de zondaren). Want in dit laatste geval zal je angst verkrijgen (in het hiernamaals, door naar Allah terug te keren met een boek vol met zonden en onachtzaamheid).” (Al-Ihya, deel 4 p. 170)

 

Vandaar dat onze geliefde profeet het volgende zei:

 

أكثروا من ذكر هاذم اللذات

 

De dood & het leven

 

Wat betekent de dood en het leven?

 

De dood is net zo een waarheid als het leven. Net zoals wij het leven niet kunnen ontkennen, kunnen wij de dood ook niet ontkennen. Deze beiden zijn geschapen door Allah om de mensen te beproeven en te tonen wie van hen de beste daden verricht.

 

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

 

“Degene Die de dood en het leven heeft geschapen om jullie te beproeven, (en te tonen) wie van jullie de beste daden verricht. En Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde.” (Al-Moelk: 2)

 

Het leven is het vastklampen van de ziel aan het lichaam. En wanneer de ziel het lichaam verlaat, spreken wij van de dood. Iedereen zal de dood proeven …

 

كل نفس ذائقة الموت

 

“Iedere ziel zal de dood proeven...”
[Qor-aan, 3:185]

 

Proeven … Ik zal dit nader toelichten: لِلْمَوْتِ كَأْس وَإِنَّ الْمَرْءَ ذَائِقُهَا

 

Doodstrijd

 

De dood gaat altijd gepaard met een strijd, met de doodstrijd. Iedere stervende maakt de afschuwelijke doodstrijd mee. Zelfs onze geliefde profeet Mohammed heeft de doodstrijd mee gemaakt. Toen … Als dit de toestand was van de profeet, hoe zal jouw toestand en mijn toestand zijn?!

 

De doodstrijd is een proces waarbij de ziel uit het lichaam wordt onttrokken. De ziel is verspreid over het hele lichaam. Zo’n onttrekkingproces vindt plaats op alle vlakten. De ziel wordt onttrokken uit de spieren, uit de pezen, uit de ingewanden, uit de ogen, uit de hersenen, uit de aderen, uit de huid, uit de haren. Dus je maakt van top tot teen dit onttrekkingproces mee. Dus je proeft de pijn van de onttrekking van top tot teen.

 

Oh dienaar van Allah! Ook jij zult deze afschuwelijke, pijnvolle onttrekking mee maken… Weet dat dit moment vastgesteld is. Het zal niet uitgesteld worden…

 

وَلَنْ يُؤَخِّرَ اللَّهُ نَفْسًا إِذَا جَاءَ أَجَلُهَا وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

 

“Maar Allah geeft geen ziel ooit uitstel als haar tijd is gekomen. En Allah is Alwetend over wat jullie doen.” [Qor-aan, 63:11]

 

Denk niet dat dit moment ver van jou is. Elk moment benader jij dat moment. En binnenkort zal jij het proeven. Je zult er niet aan kunnen ontkomen…

 

قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

 

“Zeg: "Voorwaar, de dood waarvoor jullie vluchten, zal jullie zeker vinden. Daarna zullen jullie worden teruggevoerd naar de Kenner van het onwaarneembare en het waarneembare (Allah) en Hij zal jullie dan mededelen wat jullie plachten te doen."
[Qor-aan, 62:8]

 

Al zou jij je verbergen achter stalen muren, dan noch zal de dood jou treffen…

 

أينما كنتم يدر ككم الموت ولو كنتم في بروج مشيدة

 

“Waar jullie ook zijn, de dood zal jullie achterhalen, zelfs al bevinden jullie in sterk gebouwde torens.”
(Koran 4:78)

 

Als jij in dit wereldse leven Allah’s welbehagen hebt verkregen, zijn er blijde tijdingen voor jou. Maar als jij in dit leven je rug hebt gekeerd naar Allah, en dus alles hebt gedaan wat Allah verboden heeft, is er niets anders voor jou dan een pijnlijk einde. Je zult wensen om terug te keren naar de wereld om een gehoorzame dienaar te worden… maar er zal geen gehoor worden gegeven aan jouw wens…

 

حَتَّى إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ كَلَّا إِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَمِنْ وَرَائِهِمْ بَرْزَخٌ إِلَى يَوْمِ يُبْعَثُونَ 

“Wanneer de dood tot één van hen komt, zegt deze smekend: "O mijn Heer, laat mij terugkeren, opdat ik goede werken zal verrichten voor wat ik nagelaten heb.'' Zeker niet! Voorwaar, dit zijn slechts woorden die hij spreekt en voor hen is een scheiding (Barzakh) tot de Dag waarop zij opgewekt worden.”
(Al-Moe’minoen: 99-100)

Hoe je leeft zo zal je ook sterven

 

Imam al-Qoertoebi zei: “De dienaar is bezig tijdens zijn dood met datgene waarmee hij bezig was in de wereld. Als de herdenking van Allah het meest was dan was dat ook het meest tijdens zijn dood. Als de herdenking van iets anders het meest was, dan was dat ook het meest tijdens zijn dood…”