De mahr (bruidsschat)

De richtlijnen voor de bruidsschat.

Als onderdeel van het huwelijk is er het geven van een bruidsschat door de man aan de vrouw. Hier zijn bepaalde richtlijnen aan verbonden welke in dit artikel besproken worden.

Voor veel Nederlanders is het idee van een bruidsschat een beetje vreemd. In de Nederlandse cultuur is het iets wat niet bestaat, waardoor daar ook (ten onrechte) weinig waarde aan gehecht wordt. Het is iets wat gegeven wordt door de bruidegom aan de bruid; zie het als een mooi cadeau voor het huwelijk. Waar sommige mensen de fout in gaan is het geven van de bruidsschat aan de schoonvader, of - in hele extreme gevallen - waarin de bruid gevraagd wordt een bruidsschat te geven. Deze zaken zijn niet conform de islamitische wet- en regelgeving.

Sterker nog, wanneer iemand anders ook maar iets van de bruidsschat van de bruid neemt zonder haar aanbod, dan is dit haram oftewel totaal verboden. Ook zijn er sommige culturen waar families de schoonfamilie een grote bruidsschat met allerlei cadeaus geven. Ook dit is niet de bedoeling. Het is een cadeau van de man aan de vrouw (voor wie hij wanneer zij in het huwelijk zijn getreden zal zorgen) en derhalve een verplicht onderdeel van het trouwen.

De hoogte van de bruidsschat wordt overeengekomen tussen de bruid en bruidegom en het kan van alles zijn, zolang het maar monetaire waarde heeft. De hadith die mensen vaak gebruiken om onder een bruidsschat uit te komen, door bijvoorbeeld de vrouw wat Koran te reciteren, wordt helaas verkeerd begrepen en daarom ook (on)bewust misbruikt. Ooit kwam er een man bij de profeet die een vrouw wilde trouwen:

De profeet zei: “Heb je iets om haar als mahr (bruidsschat) te kunnen betalen?” De man zei: “Ik heb niets, behalve mijn izar.” De profeet zei: “Probeer iets anders te vinden, al is het een ijzeren ring.” Maar de man was niet in staat om zelfs dat te kunnen vinden. De profeet zei tegen de man; “Kan je iets van de Koran reciteren?” (met andere woorden hoeveel ken je uit jouw hoofd) “Ja” zei de man, “Ik kan deze en deze hoofdstukken uit de Koran reciteren”. De profeet zei: “We laten jou met haar trouwen voor hetgeen jij weet van de Koran.” (met andere woorden, we laten jou met haar trouwen en als bruidsschat doceer jij haar de Koran, hetgeen een vorm van monetaire waarde met zich meedraagt).

Bukhari

Het is aanbevolen dat de bruidsschat niet overdreven hoog is. De profeet zei:

De huwelijken met de meeste zegeningen zijn die met een lage bruidsschat.

Musnad Ahmed

Het draait hier alleszins om redelijkheid. Zodat de bruidsschat geen obstakel wordt voor mensen om te trouwen, zoals dat in sommige landen is waar compleet ingerichte huizen gevraagd worden als bruidsschat. Het gemiddelde in de tijd van de profeet was rond de 1000 euro omgerekend naar onze tijd en maatstaven, niet weinig maar ook niet overdreven.

Aan het geven van de bruidsschat zit geen specifieke tijdsperiode vast, het kan gegeven worden op het moment dat de man en vrouw dat samen overeengekomen zijn. Op het moment dat de man en vrouw getrouwd, alleen en/of intiem geweest zijn is het verplicht voor de man om de bruidsschat volledig te voldoen. Mochten ze nu trouwen maar nog niet samenwonen om wat voor een reden dan ook en het huwelijk nog niet consumeren (zoals we vaker zien in de Turkse en Marokkaanse gemeenschap waar koppeltjes vaak pas samenwonen op het moment dat de grote bruiloft gegeven is) en het huwelijk loopt in deze periode al spaak, dan kan de vrouw niet de volledige bruidsschat eisen van de man maar slechts de helft. Dit is in het geval als de man wil scheiden. Op het moment dat de vrouw het niet meer ziet zitten en een scheiding aanvraagt, doet ze daarmee afstand van de volledige bruidsschat.

Als de man komt te overlijden en de bruidsschat is nog niet betaald dan wordt deze eerst betaald aan de vrouw voordat de erfenis berekend en uitgegeven wordt, het is namelijk een uitstaande schuld van de man.

Om problemen te voorkomen is het altijd goed om de bruidsschat zo specifiek mogelijk in het contract op te nemen. Maar als het niet gespecificeerd wordt en het huwelijk loopt spaak, dan is de man verplicht om een gemiddelde bruidsschat te geven van wat normaal is in het milieu en gemeenschap waar de vrouw uit komt.