Kennis opdoen

Kennis opdoen! Maar bij wie/waar?

Iets leren over de islam roept al snel de vraag op: bij wie ga ik studeren? Een vraag waarop een enorme hoeveelheid aan antwoorden kan komen.

Wanneer iemand zich bekeerd tot de islam begint het eigenlijk pas echt; kennis opdoen en dit praktiseren. Nog fris en fruitig in de schoenen staand van hoe de weg naar de islam werd gevonden, kan er soms een domper komen op de feestvreugde als er begonnen gaat worden met de islamstudie. Het is namelijk, zo zal men zeggen, belangrijk te weten "van wie je kennis neemt".

Nu is dat een heel goed punt, alleen al vanwege het feit dat de profeet deze mededeling ook deed. Lastiger is de praktijk ervan in het huidige (verdeelde) landschap van de moslimgemeenschap in Nederland. Want hoe kun je weten van wie je dan precies kennis moet nemen als bekeerling zijnde? Organisatie A zal zeggen dat je bij hen moet wezen, organisatie B zal zeggen dat ze organisatie C t/m Q niet kennen, organisatie X zal je organisatie A, D en K afraden en organisatie Z geeft geen lessen dus daar kan je sowieso niet terecht. Eenieder van de organisaties heeft zo diens argumenten waarom zij het meest geschikt zijn, argumenten die de gemiddelde moslim al met moeite zal kunnen begrijpen, laat staan de bekeerling die net komt kijken.

En dan is er nog de volgorde van datgene wat je moet leren en wanneer je het moet leren. Eigenlijk, zo zullen velen je vertellen, is het Arabisch het belangrijkste. Zonder het Arabisch zul je immers nooit de zoetheid van het geloof kunnen proeven en de schoonheid van de Koran kunnen ervaren. Een argument wat bij veel geboren en getogen moslims nog wel lijkt te werken. Maar de bekeerling zal vaak denken: De Koran raakt mijn hart al zonder dat ik het begrijp en die zoetheid waar je het over hebt, ik ben net twee dagen moslim, ik ervaar die elke minuut.

Het horen dat je toch niks van goedheid mee zal krijgen zonder het Arabisch en de afkeur die organisaties tegen elkaar uitspreken kan er al snel voor zorgen dat de moed iemand in de schoenen zakt. Dat idee van één ummah is al snel voorbij en nog steeds is niet duidelijk waar nu precies een docent gevonden moet worden. Het vervelende is daarbij ook nog eens dat, tenzij je in de Randstad woont (en dan ook slechts de grote steden), er vrijwel nergens consequent les te volgen is in de Nederlandse taal. Je bent dus overgeleverd aan de boeken, internet en een contactpersoon in je omgeving.

Het beste advies wat je op dat moment gegeven kan worden is: Laat je niet gek maken door organisaties en hun gekibbel. Zoek een geschikte mentor, iemand die tijd voor je heeft en je kan helpen de eerste stappen te nemen, blijf kritisch en sta open voor het bijstellen van je mening. En als laatste, maar zeker niet als minste: Vraag Allah je te behoeden voor dwaling en je te leiden op Zijn pad.

Alle beginnen zijn moeilijk, maar wie oprecht streeft naar vooruitgang en er met woord en daad aan werkt, die zal met de wil van Allah slagen in het behalen van zijn doelen.